De yin-yangfilosofie

DSC_4785

Dit beschrijft de dynamiek die, tot op de dag van vandaag, de basis is van de Chinese cultuur en het is een prachtig hulpmiddel om onze cyclische natuur te verduidelijken.

Om het yin-yang principe te schetsen hier een korte uitleg:

Het universum (Tao/Dao) is niet te kennen, te begrijpen of te duiden en betekent zoveel als: alles wat er is en niet is. De Tao manifesteert zich in twee tegengestelde waarden: yin (zwart met witte stip) en yang (wit met zwarte stip). Yin en yang is geen statisch fenomeen. Het is een dynamisch proces, dat nooit stopt of gestopt kan worden. Dit zijn ook geen absolute tegenpolen, zoals goed en kwaad, juist beide waarden bestaan alleen in en door de relatie tot elkaar. Je kunt bijvoorbeeld ‘lang’ alleen ‘lang’ noemen in relatie tot ‘kort’. Ze kunnen niet afzonderlijk (op zichzelf) bestaan.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de beweging van yin en yang: jouw staat van ZIJN, het klimaat, het seizoen, jouw fysieke, mentale en spirituele bezigheden en jouw emotionele omgeving. Alle componenten beïnvloeden elkaar constant en werken als een dynamisch netwerk. Hierdoor is in balans ZIJN geen vast statisch moment.  

Iemand die in balans is, is in staat zich onder alle omstandigheden aan veranderingen aan te passen. Leven is bewegen.

Twijfel jij nog hoe jij hiermee aan de slag kunt en wat dit voor jou kan betekenen?

Alles over onze cyclische natuur en hoe je in flow hiermee kan leven.

Neem contact op dan spreek ik je snel.

Be A Woman, Inge Spanjaard

Laat een reactie achter

© 2020 - 2023 Be A Woman | KvK: 66215374 | btw-ID NL001768251B22 | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring