Keep it Simple!

Foto Spiri-179

Als onderneemster in “de spirituele en alternatieve hoek” heb ik een hoop oordelen te weerleggen.

 • Jomanda
 • Char
 • Oplichtster
 • Kwakzalver 
 • Geitenwollensokken
 • Wazig
 • Zweverig
 • Heks
 • Enge kliek
 • Naakt dansen
 • Bezweringen
 • Wereldvreemd
 • Heb jij ook nog zo’n leuke term deel het vooral hieronder!

Ik heb op mijn Facebook een live (ook te vinden op mijn youtube kanaal) gedaan over de wazigheid en de mistige woorden die spirituele mensen omringt. Het beeld wat mensen in de loop van de jaren hebben gekregen over spiritualiteit is niet altijd positief. Het lijkt wel of het ene kamp sceptisch en anti is ten opzichte van spirituele bezigheden. En het andere kamp vindt spiritualiteit volkomen normaal en zien vele toepassingen ervan in hun dagelijkse leven. 

Wat ik me dan afvraag als je sceptisch bent: 

“Zijn de vooroordelen gebaseerd op een slechte ervaring? 

Of is het de benaming “Spiritualiteit” die geassocieerd wordt met enkele personen die hiermee negatief in het nieuws zijn geweest? Heeft dit hun bevestigt in hun oordeel en hun doen wantrouwen over alles wat ermee te maken heeft?

Heb jij een antwoord op deze vragen? Dan kom ik graag in contact met je om beter te begrijpen waar dit je raakt.

Daarbij komt dat “Spiritualiteit een hele grote vijver aan stromingen en toepassingen kent. Zodat niet iedere cursus, behandeling, retreat of app jouw vertrouwen geeft. Dit vertrouwen in een product heeft naar mijn mening niets te maken met spiritualiteit en alles te maken met de persoon achter het aanbod. Spreekt degene jouw taal en ga jij AAN op het vooruitzicht dat het jou geeft voor nu en voor jouw toekomst? 

Mijn motto is vooral “keep it simple”!

Als ik vrouwen wil bereiken met wat ik kan en doe vóórdat ze in een burn-out, depressie, traumatische blokkade of iets dergelijks zitten, zal ik de taal moeten spreken die herkenbaar is voor hun. En dan nog heb ik soms lange gesprekken met vrouwen om de oordelen over mijn werkwijze te weerleggen. Mijn “black box” is niet magisch of buitenaards en toch is het verre van standaard en dat heeft bij sommige tijd nodig om te landen. Want heel eerlijk zal er altijd een reden zijn om eerst de bekende paden te betreden voor jouw probleem, voordat je de waarde van “de alternatieve of spirituele hoek” gaat onderzoeken. Er rust nog een taboe op deze manier van gezondheidzorg waardoor het effect van deze behandelingen weinig naar buiten komt en dus minder bekend en geliefd zijn. Ik zie ook vaak angst voor het onbekende en wantrouwen omdat hun probleem toch niet zo simpel en zonder medicatie kan worden verholpen. Het overkomen van de angst voor alternatieve behandelingen lijkt pas mogelijk als je teleurgesteld bent in het resultaat van de bekende zorg. 

In mijn toekomstbeeld is er geen onderscheid tussen reguliere zorg en een alternatief circuit. In mijn ogen is het heel normaal dat je naar je lichaam luistert en erop vertrouwd dat elke hulp die je aanspreekt, jouw probleem het beste oplost. En nee, pillen en manieren om het échte probleem te verzachten of verdoven heeft niet mijn voorkeur. Ik geloof in de zelfhelende kracht die ieder mens in zich heeft. Soms moet je misschien een handje geholpen worden door een expert om vervolgens weer je eigen gevoel te kunnen volgen. Laat je in ieder geval niet wijsmaken dat de verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid in de handen ligt van iemand anders dan jij. Want als jouw gevoel je zegt dat het niet goed voelt, ís het niet goed. 

Dat heet intuïtie!

Be a Woman, Inge Spanjaard

Laat een reactie achter

© 2020 - 2024 Be A Woman | KvK: 66215374 | btw-ID NL001768251B22 | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring