Leiderschap met een paas EI

IMG-20191104-WA0056

Pasen gaat over leiderschap én lijden door 1 persoon

Als eenheid, kwetsbaarheid én kracht samen. Hoe vaak zie ik nog om me heen dat leiderschap en lijden is verdeeld. Uit elkaar getrokken in IK de faam JIJ het lijden. Je hoort het niet als het je vertelt wordt maar alles zit verborgen in de EI en de IJ.

Ik krijg de stekels van zogenoemde leiders die vooral zichzelf graag zien en horen.

Leiders die roepen: 

“Vertrouw mij!” in plaats van “Vertrouw op jezelf!”

“Volg mij!” in plaats van “Volg je hart!”

“Doe als ik!” in plaats van “Wees jezelf!”

“Kies voor mij!” in plaats van “Kies je eigen weg!”

Wanneer is Leiderschap een piramide geworden in plaats van een cirkel?

Ik maak me zorgen wanneer ik de oproep hoor: “Neem leiderschap!”. Want het is nogal verwarrend als we niet weten welk soort leiderschap er wordt bedoeld. Aangezien niet iedereen op dezelfde manier opgroeit, kan je leiderschap twee kanten op: Machtig of Krachtig.

Het is dus niet alleen verwarrend maar ook gevaarlijk om iedereen op te roepen een leider te ZIJN zonder te verduidelijken welke keuzes er zijn in leiderschap.

  • Is leiderschap succesvol zijn op grote schaal? 
  • Is leiderschap nemen, veel verdienen door anderen te zeggen wat ze moeten denken en doen?
  • Is leiderschap, de winst van het collectief op te eisen en het verlies af te schuiven op een ander? 

Het verleden heeft te vaak aangetoond dat deze uitleg kan doorslaan in macht en leidt tot collectief lijden.

Ik ben een rebel! 

Wanneer ik iets MOET gaan mijn stekels op en word ik heel alert of iets opgedrongen is of eigen wil. Ja, ik ben kritisch op wat mij vertelt word en niet om tegendraads te ZIJN. Ik kies wat nodig is voor mezelf om trouw te blijven aan mijn kern. En ja, dat heeft me vaak de stempel betweter en eigenwijs opgeleverd. Ben ik door deze rebelse houding vaak gekwetst? Ja, want mensen vinden het nodig om je na een harde val te vertellen: “Zie je wel, dat zei ik toch.” en “Ik heb je gewaarschuwd.” 

Ook ik bedien anderen van dit commentaar. Niet omdat ik mezelf zo fantastisch vind maar omdat er mee wil zeggen: “Ik wil niet dat je door hoef te maken wat ik heb moeten doorstaan.” Want je eigen keuzes maken gaat vallen en opstaan over leiderschap én lijden. 

Ik heb gelijk in al mijn keuzes en dat is niet arrogant.

Ik hoef niemand te overtuigen van mijn gelijk. Want elke keuze gaf mij het vertrouwen om te worden wat de bedoeling is en nog steeds. Sommige keuzes hebben me geleid naar succes en anderen hebben me geleerd wat ik nu anders zou doen of zeggen. En had iemand mij vooraf gezegd hoe mijn keuze zou aflopen (en dat is me dus vaak genoeg gezegd) dan nog had ik leiderschap getoond en het op mijn manier gedaan. 

Leren is soms volgen en nadoen wat al eeuwen bewezen heeft gewerkt en heel vaak is leren ook anders ZIJN en ervaren wat jouw waarheid is. Soms is dat ontdekken dat er meer is dan de gebaande paden en soms is dat toegeven dat de ander gelijk had. Want falen is alleen een succes als je ervan leert.

Hoe ik leiderschap zie?

Voor mij is een leider iemand die geen bevestiging nodig heeft van anderen en authentiek is zonder daarvoor een compliment te moeten ontvangen. Als leider hoef je niet te weten hoeveel volgers je hebt. Als leider is succes niet altijd groot getal op je bankrekening. Als leider praat je niet in problemen of angst maar zet je je kwaliteiten in om te helpen en verbetering te bieden. Een leider geeft de ander de ruimte om een leider te ZIJN. Geen Ik en JIJ maar ZIJ aan ZIJ óf ZIJN aan ZIJN.

Leiders van de toekomst leiden ons naar een unieke plek waar geen verdeeldheid is tussen Leiderschap en Lijden. 

Sta op in jouw Leiderschap en laat je licht schijnen. Is het niet om Pasen dan wel voor jezelf en de mensen om je heen.

Leiderschap is…

Liefde

Eigenheid

Inspireren

Doordringen tot jouw kern

Ervaren

Revolutie

Stimuleren

Compassie

Helen

Authentiek ZIJN

Positiviteit

Door het bovenstaande lijstje uit te dragen, ontvang je misschien geen lintje of een benoeming op hoog niveau. Wat je hiermee geeft is zelfvertrouwen, diversiteit, groei mogelijkheden, begrip, samenhorigheid, verdraagzaamheid, verbinding, creativiteit, innovatie, flexibiliteit, empathie, hoop, geloof en liefde.

Mijn boodschap voor alle mensen die dit lezen en die denken geen leider te ZIJN omdat ze niet in de krant staan: “Sta op en wees de leider die anderen leert om JA te zeggen tegen zichzelf.”

Be a Woman, Inge Spanjaard

Laat een reactie achter

© 2020 - 2024 Be A Woman | KvK: 66215374 | btw-ID NL001768251B22 | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring